ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/11 – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ!
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι
Η καθημερινότητα στην E-Value φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο την συζήτηση για τις επαγγελματικές ασθένειες, την εντατικοποίηση στην εργασία. Απόδειξη είναι η αύξηση των παθήσεων και των προβλημάτων από τα οποία υποφέρει η πλειοψηφία των συναδέλφων μας. Φαρυγγίτιδες και πονόλαιμοι λόγω της έντασης της δουλειάς στα τηλεφωνικά κέντρα, συχνοί πονοκέφαλοι και μυοσκελετικά, εξάντληση σε σημείο λιποθυμίας, υπερκόπωση, μέχρι και μονιμότερες βλάβες στο λαιμό και τα αυτιά, όπως κώφωση, χρόνιο βράχνιασμα ή πολύποδες στις φωνητικές χορδές. Τα παραδείγματα από τους χώρους είναι πάρα πολλά, το ίδιο πολλές είναι και οι καταγγελίες προς το σωματείο. Λιποθυμίες και συνεχείς φαρυγγίτιδες στο κτίριο του Κεραμεικού, στην Καλλιθέα με πιέσεις για την μείωση των αναρρωτικών αδειών, στο Γαλάτσι με την συνεχή πίεση μην τυχόν και δυσαρεστηθεί ο πελάτης.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι κάποια προδιάθεση του οργανισμού μας, όπως πολύ βολικά η εργοδοσία τα βαφτίζει για να μην ξοδεύει φράγκο για την προστασία μας, ούτε η φύση της δουλειάς μας που τα προκαλεί.
Η πηγή από την οποία προκαλούνται έχει όνομα και λέγεται: εντατικοποίηση της δουλειάς και ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας από επαγγελματικές ασθένειες. Και ποια άλλη αιτία θα μπορούσε να έχει, αφού:
• Δεν υπάρχει καμία προστασία από τον θόρυβο και τον συνωστισμό στους ορόφους, χωρίς καμία οριοθέτηση για αποστάσεις μεταξύ των κλήσεων, ανεπαρκή διαλείμματα και ασταθείς βάρδιες.
• Δουλεύουμε χωρίς καμία πρόβλεψη για όσους δουλεύουν πολλά χρόνια στο ακουστικό, ενώ οι ανθυγιεινές συνθήκες δουλειάς επιβαρύνουν τον οργανισμό μας σωρευτικά συν τω χρόνω.
Όλα αυτά συνιστούν επαγγελματικούς κινδύνους για τους οποίους θα έπρεπε να έχει γίνει εκτίμηση από τον τεχνικό ασφαλείας, το γιατρό εργασίας και την εταιρία, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί πουθενά ακριβώς γιατί μπαίνει εμπόδιο στην απρόσκοπτη κερδοφορία της επιχείρησης. Ίσα ίσα που γίνεται τεράστια προσπάθεια να επωμιστούμε ατομικά τη φθορά που μας προκαλείται από την ένταση της δουλειάς. Και ας θυμηθούμε πως, όταν έβγαλαν τις οδηγίες για την τηλεργασία, αμέσως η εταιρία έθεσε ως όρο να είναι στην ατομική ευθύνη των εργαζόμενων η υγεία και η ασφάλειά όσων θα δουλεύουν από το σπίτι, ακόμη και την υποχρέωση να έχουμε κατάλληλο εργονομικό εξοπλισμό ή έξοδο κινδύνου, ακριβώς για να ρίξει στις πλάτες μας την ευθύνη για επαγγελματικές παθήσεις και εργατικά ατυχήματα εν ώρα εργασίας στο σπίτι.
• Οι συνάδελφοί μας που είναι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα όπως αυτοάνοσα, καρκίνο, καρδιαγγειακά κ.α. αντί να προστατεύονται με επιπρόσθετα μέτρα για την ασφάλειά τους, όπως περισσότερα διαλείμματα, εργασία σε αποσυμφορημένο περιβάλλον κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μειωμένο ωράριο με αποδοχές, είναι εκτεθειμένοι στις ίδιες νοσηρές συνθήκες μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους με τεράστιο κίνδυνο την επιβάρυνση της υγείας τους. Η περίοδος του κορωνοϊού ήταν ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι εργαζόμενοι από την εταιρία.
• Δουλεύουμε χωρίς κανένα ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση για ανάπτυξη επαγγελματικών παθήσεων και ασθενειών, όπως είναι τα μυοσκελετικά, η κώφωση, οι παθήσεις των φωνητικών χορδών, οι κρίσεις πανικού και οι διαταραχές ύπνου. Για όλα αυτά, και άλλα ακόμη, όπως οι νευρολογικές παθήσεις, στα οποία δεν έχει αναπτυχθεί η έρευνα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, ώστε να διαπιστώνεται πώς σχετίζεται το επάγγελμά μας με την ανάπτυξη επαγγελματικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται ως τέτοιες. Ένας λόγος μάλιστα που η εργοδοσία δεν θέλει να υπάρχει γιατρός εργασίας στα κτίρια και υποβαθμίζει συνεχώς αυτό το δικαίωμα, είναι ακριβώς για να μη διαπιστώνεται και να μην προχωρά η αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών ώστε να μην πληρώνει για τις ανάγκες μας σε προστασία από αυτές, καθώς βασική ευθύνη του γιατρού εργασίας είναι η παρακολούθηση των επαγγελματικών ασθενειών των εργαζόμενων στο χώρο. Ένας άλλος λόγος είναι να μη μπορεί να εκτιμηθεί ο επαγγελματικός κίνδυνος σε εργαζόμενους που δουλεύουν πολλά χρόνια στο ακουστικό ώστε να μπορεί να ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτησή τους σε άλλο έργο, κάτι το οποίο η εταιρία δεν θέλει. Άρα να γιατί η διεκδίκηση να υπάρχει γιατρός εργασίας με ουσιαστικό ρόλο αποκτά τεράστια σημασία για εμάς.
Σε όλα τα παραπάνω λειτουργούν ευνοϊκά διάφορες τακτικές προϊσταμένων και ανθρώπων της εργοδοσίας που εκθέτουν και τρομοκρατούν εργαζόμενους ώστε να δουλεύουν όλο και πιο εξαντλητικά για να βγαίνουν οι στόχοι. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η τρομοκράτηση ακόμα και η προσβλητική έκθεση εργαζομένων απέναντι στην υπόλοιπη ομάδα τους με μειλ που στοχοποιούν όσους έχουν υπερβεί το διάλειμμα και την τουαλέτα! Εκεί έχει φτάσει η ασυδοσία των εργοδοτών αφού εκμεταλλεύονται την απουσία κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της ανυπαρξίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με σύγχρονους όρους για όλους τους εργαζόμενους. Την ευθύνη για την ανυπαρξία συγκροτημένων δικαιωμάτων την έχουν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που όλη την τελευταία 20ετία ξεχαρβάλωναν μισθούς, δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις για να υπάρχει η ανάπτυξη των λίγων και εκλεκτών μετόχων των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ οι παρατάξεις τους μέσα στο κίνημα ψήφιζαν με χέρια και με πόδια στα σωματεία τις μειώσεις μισθών, το διαχωρισμό των εργαζομένων και τις ελαστικές σχέσεις, την επινοικιαζόμενη εργασία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα, που από τη μια δεν αντέχουμε να βγάλουμε τη βάρδια από την εξάντληση και από την άλλη δε μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το σούπερ μάρκετ. Απαιτούμε να σταματήσει το αίσχος της εξάντλησής μας κατά τη βάρδιά μας. Δεν είναι ατομική ευθύνη του εργαζόμενου η διαχείριση της προστασίας του. Είναι συλλογικό δικαίωμά μας και η εργοδοσία έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για τη σωματική μας ακεραιότητα, ώστε να γυρνάμε σώοι στα σπίτια μας και τις οικογένειές μας.Απαιτούμε να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας:
• Εναλλαγή έργου σε όσους δουλεύουν πολλά χρόνια στο ακουστικό
• Αύξηση διαλείμματος 50’ στο εξάωρο – 60’ στο 8ωρο. Να σταματήσει το αίσχος να προσμετράται το διάλειμμα μαζί με την τουαλέτα
• Απόσταση μεταξύ των κλήσεων όχι μικρότερη από 1,5 λεπτό
• Stop στο φόρτωμα νέων καθηκόντων – προσλήψεις προσωπικού ώστε να δουλεύουμε ανθρώπινα
• Αποσυμφόρηση των χώρων ώστε να μειωθούν τα decibel στον όροφο
• Γιατρός εργασίας σταθερά σε κάθε κτίριο και βάρδια που θα εξασφαλίζει τον τακτικό έλεγχό μας για την έγκαιρη πρόληψη από επαγγελματικές ασθένειες
• Δωρεάν ακουογράμματα και εξετάσεις ελέγχου των φωνητικών χορδών για όλους με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους
• Ειδικά και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας για όσους είναι ευπαθείς